Registrera din Euro 4 – mc

Äger du en oregistrerad moped eller motorcykel som är typgodkänd för Euro 4 är 31 december 2020 den sista dagen för att registrera den för vägtrafik.

Nya EU-regler för mc från och med 2020!

Från och med den 1 januari 2020 måste alla nya typgodkända motorcyklar och mopeder som säljs i Europeiska unionen (EU) och europeiska frihandelsområdet (EFTA) uppfylla den nya euro 5-miljöstandarden som kommer att ersätta den nuvarande euro 4-specifikationen.

För befintliga moped-och motorcykel modeller som typgodkänts före den 1 januari 2020 kommer euro 5 att bli obligatoriskt från och med 1 januari 2021. Detta medför att utsläppsgränserna från L-kategorifordon (mopeder, motorcyklar, trehjulingar och fyrhjulingar) har samma nivå som euro 6-bilarna.

När är sista dag för registrering?

En Euro 4 motorcykel måste ha registrerats för vägtrafik före den 31 december 2020. Det finns undantag för denna regel men det gäller endast importörer och inte privatpersoner.

Äger du en motorcykel som inte uppfyller de nya Euro 5 reglerna måste du därför registrera den under 2020. Notera att Transportstyrelsen måste få tid på sig att godkänna din registrering så uppmaningen är att göra detta så snart som möjligt.

Vems ansvar är det för att registrera?

Har du köpt en motorcykel hos en handlare men inte valt att registrera den är det ditt ansvar att göra det när du väl köpt den. Likaså är det ditt ansvar att besiktningsregistrera ditt fordon om du byggt det själv eller importerat det själv.

Varför ska jag registrera mitt fordon?

Det handlar egentligen om att vägregistrera fordonet. Alltså, om du avser att framföra din moped eller mc på väg måste den registreras. Ska du endast köra på till exempelvis avspärrade banor är behovet naturligtvis inte lika stort.

Hur registrerar jag min mc?

Det är Transportstyrelsen som ansvarar för registreringen av fordon. Du kan läsa mer om vilka krav som krävs på deras hemsida:

Bilprovningen (samma sak för alla besiktningsföretag) har information om hur du går tillväga med din registrering efter det att du har ansökt om ovan ursprungskontroll.

Har du ett så kallat CoC, certificate of conformity, använder du uppgifterna därifrån för att registrera din mc eller moped.

Själva ansökningen om att registrera ett nytt fordon sker åter hos Transportstyrelsen. De har en blankett du ska använda och sidan två  innehåller relevant information om hur du går tillväga.

Läs mer om de nya reglerna

De nya reglerna bygger på en så kallad EU-förordning från 2013 med ett tillägg till den från 2018.

Frågor och svar?

De flesta svaren på frågorna finns i de länkar som bifogas ovan. Har du ytterligare frågor är det transportstyrelsen, 0771-14 15 16, som kan svara på dem.

Kör på ditt sätt

Moped- och Motorcykelbranschen har den tvåhjulingen som passar dig och dina behov. Vi säljer marknadens största, bästa och säkraste tvåhjulingar. Köper du en ny moped eller MC genom våra återförsäljare vet du att du får en tvåhjuling som är godkänd av alla myndigheter.

Våra medlemsföretag ser till att du själv har på dig säkra, snygga och praktiska kläder och att du har kittat din tvåhjuling på bästa, säkraste och snyggast sätt!

 

Du kör – Ingen annan

En duktig MC- eller mopedförare vet alltid en viktig sak. Du har inte en stålbur omkring dig på vägarna eller banan. En duktig förare vet att regler för körning, tillbehör och maskiner är till för att följas. Du kör säkert på märkesvaror och inom regelverket.

Branschen

Mopeder och motorcyklar är inte bara en produkt bland andra. Vi säljer en frihet inget annat fordon kan ge dig. Ett fordon om du bara vill cruisa fram i måttlig fart, fordon för tuff terräng eller fordon där du åker strömlinjeformat och du är ett med vägen. Våra event är till för dig som vill uppleva den friheten. Välkommen.

Kategorier och märken

Här hittar du alla ledande märken för både hojar och det du bär på dig. Här hittar du också vad som skiljer de olika fordonsklasserna – eller kategorierna – åt.