Köpa Mc och moped

Vilken MC ska jag ha? Vilken moped passar min dotter? Hos vem ska jag köpa? Vad ska jag tänka på när jag köper begagnat? Hur ser avtalen ut? Här finns all information du behöver för att få en bra start inför ditt köp av en tvåhjuling!

 

Goda råd innan köpet

Funderar du på en tvåhjuling?

Bra tänkt! Att köpa en MC eller moped är ett smart val. Inte bara för att du kommer att uppleva en frihet ingen bil kan matcha men också för att det finns så många möjligheter att hitta en hoj eller moppe som passar dig och just dina krav!
Men det finns naturligtvis mycket att tänka igenom före köpet. Och gör det just före köpet. En timmes noggrannhet före köpet sparar tio timmars frustration efter!

Några generella råd

Tänk efter före köpet vilka behov du har, vilken slags mc du behöver och hur mycket pengar du har råd att betala. När beställningen eller köpeavtalet väl är undertecknat kan det vara svårt att ångra sig.

När du har ett antal olika fordon att välja mellan, räkna då ut vad fordonet du vill köpa kostar per år, månad och mil.
När du bestämt dig – fråga alltid om vilka garantier som finns och hur länge de gäller. Några exempel kan vara nygarantier, vagnskadegarantier med flera. Väljer du mellan några likartade hojar kan just garantierna avgöra ditt beslut!

Skriftligt. Allt ska vara skriftligt. De allra flesta MC-handlarna är genuint engagerade i de hojar de säljer, men du ska aldrig nöja dig med muntliga avtal. Be säljaren att skriva ner löften och avtal. Om denne inte vill det, välj en annan handlare eller säljare.
Läs igenom kontraktet noga innan du skriver på. Och läs det sedan en gång till.

Skulle du ångra köpet innan leverans, så har du möjlighet till det, men då har säljaren i allmänhet rätt till en viss ersättning.
Köper du fordonet på avbetalning måste minst 20% erläggas kontant. (Kan också vara i form av inbytesfordon).

Är fordonet köpt på avbetalning så får du inte sälja fordonet förrän det är färdigbetalat. Se därför till att du undersöker om den MC du tänker köpa är fullbetald av säljaren så att inte ett finansbolag kommer till dig och begär att du ska fortsätta betala säljarens skuld.

Vilken MC ska jag köpa?

Du och ingen annan måste först besvara frågan vad du ska använda din MC till? Dessutom finns det ju också vissa lagar/regelverk som kan begränsa ditt val. Till exempel din ålder, vilket körkort du har och så vidare.

Det finns ingen motorcykel som passar alla, utan det är en smaksak precis som med allt annat i livet. Det beror på..

Utseende, fart, smidighet, ljud, hästkrafter, kostnad ja det finns många faktorer som spelar in. Generellt sätt så ska man inte kolla sig blind på hästkrafter om man är nybliven motorcyklist, då är det bättre att prioritera en lättkörd och smidig motorcykel.

En sak som kännetecknar en MC är kraften i förhållande till vikten. I princip alla motorcyklar har en mycket snabb acceleration och även om de allra största sportmodellerna slår de största sportbilarna är det kanske inte i tävlingen om snabbast från o till 100 km/h som ska vara avgörande för ditt köp.

Så, tänk noggrant igenom om du ska köra mest på landsväg eller i stan, på motorvägar eller grusvägar, korta eller långa sträckor, för njutningen skull eller för att smidigt pendla till arbetet och så vidare. Svaren på de här frågorna brukar avgränsa antalet alternativ på ett positivt sätt.

Sedan är det också en fråga om dig själv. Är du lång eller kort? Vissa modeller är kort sagt bättre för något kortare personer och vice versa. Är du starkare i armar än genomsnittet så kan kanske en tyngre (vikt) hoj passa dig bättre än oss som inte konstant ser ut som om vi kommer från ett gympass. För oss passar en något lättare hoj.

Det finns ett antal kategorier av motorcyklar som är byggda just utifrån vad de ska främst användas till, vem som ska köra dem och vad föraren vill ha ut av körningen.

Här är en presentation till de olika kategorierna MC-branschen använder sig av »

Men innan dess bör du också fundera en stund på allt de andra nödvändiga inköpen för din tvåhjulskörning.

Du måste ha en hjälm. Läs gärna mer om den här »

Du måste tänka på din personliga skyddsutrustning. På en MC eller en moped är du inte skyddad på samma sätt som i en bil så din personliga skyddsutrustning är bokstavligen en livsviktig sak att tänka på.

Här finns en hel del mer information om utrustningen »

Innan du kan köra en meter måste du minst trafikförsäkra ditt fordon. De allra flesta försäkringsbolagen kan hjälpa dig med prisuppgifter, villkor och priser.

Tyvärr brukar vintern i Sverige innebära att vi på två hjul får ställa in hojen när det är för halt och för mycket snö. Även under säsongen kan det vara bra ur stöldsäkerhet att fundera igenom var du tänker ställa din moped eller motorcykel när du inte använder den. Tänk samtidigt igenom hur du tänker låsa ditt fordon när du parkerar det.

Vilket märke?

Här är en av de främsta fördelarna med att köpa en moped eller motorcykel. Det finns mängder med märken som alla har sina fördelar.

Här hittar du alla varumärken som McRF’s medlemsföretag säljer»

Vad som är rätt pris för en motorcykel är svårt att säga. Det kan löna sig att läsa annonser på hemsidor och ringa runt till olika handlare för att jämföra priserna. När du har några motorcyklar att välja på, räkna ut vad de kostar att äga per år, månad och mil.

Kör på ditt sätt

Moped- och Motorcykelbranschen har den tvåhjulingen som passar dig och dina behov. Vi säljer marknadens största, bästa och säkraste tvåhjulingar. Köper du en ny moped eller MC genom våra återförsäljare vet du att du får en tvåhjuling som är godkänd av alla myndigheter.

Våra medlemsföretag ser till att du själv har på dig säkra, snygga och praktiska kläder och att du har kittat din tvåhjuling på bästa, säkraste och snyggast sätt!

 

Du kör – Ingen annan

En duktig MC- eller mopedförare vet alltid en viktig sak. Du har inte en stålbur omkring dig på vägarna eller banan. En duktig förare vet att regler för körning, tillbehör och maskiner är till för att följas. Du kör säkert på märkesvaror och inom regelverket.

Branschen

Mopeder och motorcyklar är inte bara en produkt bland andra. Vi säljer en frihet inget annat fordon kan ge dig. Ett fordon om du bara vill cruisa fram i måttlig fart, fordon för tuff terräng eller fordon där du åker strömlinjeformat och du är ett med vägen. Våra event är till för dig som vill uppleva den friheten. Välkommen.

Kategorier och märken

Här hittar du alla ledande märken för både hojar och det du bär på dig. Här hittar du också vad som skiljer de olika fordonsklasserna – eller kategorierna – åt.