Körkort för Moped

Det finns två sorters mopedklasser i Sverige och EU. Klass I och klass II. Läs här om skillnaden mellan dessa och de krav som finns för att du ska kunna köra en moped.

 

Vad skiljer moped klass I från klass II?

Moped klass I, oftast kallad för “EU-moped” ska uppfylla följande krav:

1. Måste vara registrerad (ska ha en registreringsskylt)
2. Får köras i högst 45 km/tim
3. Får inte köras på cykelbanor
4. Måste vara trafikförsäkrad
5. Föraren måste minst inneha ett AM körkort

Moped klass II har följande krav:

1. Behöver inte vara registrerad
2. Får köras i högst 25 km/tim
3. Får köras på cykelbanor
4. Måste vara trafikförsäkrad
5. En äldre svensk moped som får köras i högst 30 km/tim anses vara en moped klass 2.
6. Föraren måste minst har ett förarbevis för moped klass 2

Körkort klass I (AM)

Ett AM-körkort ger dig rätt att köra moped klass I som får gå i högst 45 km/h. Du får dessutom köra moped klass II, traktor a och motorredskap klass II.

Körkortstillstånd

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra. Du kan välja att ansöka direkt på Internet eller beställa hem en blankett som du fyller i och skickar tillbaka. Du kan betala ditt körkortstillstånd direkt på nätet eller få ett inbetalningskort hemskickat.

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Trafikskolan kan göra synundersökningen eller berätta vart du kan vända dig. Kom också ihåg att betala avgiften. Först när du fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra på trafikskolan. Körkortstillståndet gäller i fem år.

ANSÖK OM KÖRKORTSTILLSTÅND HÄR »

På trafikskolan (AM)

Trafikskolan hjälper dig med att lägga upp din utbildning. Se till att få en prisuppgift på hur mycket din utbildning kommer att kosta.
Utbildningen är på minst 12 timmar undervisning med teori och praktisk körning. Minst 4 timmar ska vara praktisk körning på övningsplats, i gatutrafik och på landsväg.
Teoriundervisningen brukar ske i grupp som klassundervisning. Du får också göra tester som visar hur det går för dig.
Körövningarna på övningsplats sker med en lärare för fyra elever. Övningskörningen i trafik sker med en trafiklärare per elev. För att få övningsköra måste du var minst 14 år och 9 månader. Privat övningskörning är inte tillåtet.
Trafikskolan kan sedan boka ditt kunskapsprov på Trafikverket när det är dags. För att göra provet måste du ha fyllt 15 år.

BOKA KUNSKAPSPROV FÖR AM-KÖRKORT HÄR »

Moped klass II (Förarbevis)

Ett förarbevis ger dig rätt att köra moped klass 2 som får gå i högst 25 km/h. Du får också köra de äldre mopederna som får gå i högst 30 km/h.

Körkortstillstånd

För moped klass II behövs inget körkortstillstånd.

På trafikskolan (klass II) 

Trafikskolan hjälper dig med att lägga upp din utbildning. Se till att få en prisuppgift på hur mycket din utbildning kommer att kosta. Utbildningen är på minst 10 timmar. Undervisning består av teori men kan också innehålla praktiska moment.
Teoriundervisningen brukar ske i grupp som klassundervisning. Du får också göra tester som visar hur det går för dig.
Som avslutning på din utbildning gör du ett teoriprov på trafikskolan. Det består av som mest 35 frågor. För att göra provet måste du ha fyllt 15 år.

LÄS MER OM FÖRARBEVIS FÖR MOPED KLASS II »

Kör på ditt sätt

Moped- och Motorcykelbranschen har den tvåhjulingen som passar dig och dina behov. Vi säljer marknadens största, bästa och säkraste tvåhjulingar. Köper du en ny moped eller MC genom våra återförsäljare vet du att du får en tvåhjuling som är godkänd av alla myndigheter.

Våra medlemsföretag ser till att du själv har på dig säkra, snygga och praktiska kläder och att du har kittat din tvåhjuling på bästa, säkraste och snyggast sätt!

 

Du kör – Ingen annan

En duktig MC- eller mopedförare vet alltid en viktig sak. Du har inte en stålbur omkring dig på vägarna eller banan. En duktig förare vet att regler för körning, tillbehör och maskiner är till för att följas. Du kör säkert på märkesvaror och inom regelverket.

Branschen

Mopeder och motorcyklar är inte bara en produkt bland andra. Vi säljer en frihet inget annat fordon kan ge dig. Ett fordon om du bara vill cruisa fram i måttlig fart, fordon för tuff terräng eller fordon där du åker strömlinjeformat och du är ett med vägen. Våra event är till för dig som vill uppleva den friheten. Välkommen.

Kategorier och märken

Här hittar du alla ledande märken för både hojar och det du bär på dig. Här hittar du också vad som skiljer de olika fordonsklasserna – eller kategorierna – åt.