Köpa begagnat

Vilken MC ska jag ha? Vilken moped passar min dotter? Hos vem ska jag köpa?

 

Köpa begagnad mc

…innan du köper ett begagnat fordon
1. Tänk efter före köpet vilka behov du har, vilket slags fordon du behöver och hur mycket pengar du har råd att betala. När köpeavtalet väl är undertecknat kan det vara svårt att ångra sig.
2. Skaffa dig så mycket information som möjligt. Lägg ned tid på att titta på flera olika fordon innan du bestämmer dig. Läs annonser i tidningen och på internet.
3. Nöj dig aldrig med muntliga löften, utan se alltid till att i god tid få överenskommelser skriftligt så att du kan läsa igenom dessa i lugn och ro.
4. Var kritisk och ställ krav. Tag god tid på dig och stressa inte igenom köpet. Vid privatköp bör du se till att få alla villkor nedskrivna på papper (köpekontrakt) tillsammans med kvittot. Vid privatköp måste du alltid kontrollera att fordonet är betalt.
5. Ta gärna med dig någon som är kunnig när du ska titta på ett begagnad fordon som du är speciellt intresserad av. Dra nytta av andras erfarenheter på bloggar och hemsidor.
6. Köp fordon av ett företag som är medlem i SMR. Vid köp från övriga handlare gäller konsumentköplagen. Hos SMR-anslutna företag får du alltid garantier och SMRs unika kundskydd.
7. Om du köper fordonet av en privatperson så måste du tänka på att köpet inte omfattas av konsumentköplagen och att du därför har ett sämre skyddsnät. Vid privatköp gäller i stället köplagen vilket innebär att säljaren inte ansvarar för fel som han inte kände till och som köparen vid en noggrann undersökning borde upptäckt vid köpet. Dessutom kan köparen vid privatköp inte vända sig till ARN utan är hänvisad till domstolsprövning med alla de kostnader och risker detta medför. Använd gärna något standardkontrakt från t.ex. SMC eller Konsumentverket.
Om du köper fordon av en privatperson ska du försäkra dig om att säljaren verkligen äger fordonet. Be att få se kvitto och kontakta alltid tidigare ägare för att förvissa dig om att fordonet verkligen är betalt och för upplysningar om fordonets skick.

Väljer du att köpa en motorcykel av en privatperson gäller köplagen.

Sveriges Motorcyklister, SMC, har gjort ett informationsblad om köp av privatperson och en köpekontraktsmall för privatköp som vi rekommenderar att du använder. Här kan du ladda ner dessa »

Kör på ditt sätt

Moped- och Motorcykelbranschen har den tvåhjulingen som passar dig och dina behov. Vi säljer marknadens största, bästa och säkraste tvåhjulingar. Köper du en ny moped eller MC genom våra återförsäljare vet du att du får en tvåhjuling som är godkänd av alla myndigheter.

Våra medlemsföretag ser till att du själv har på dig säkra, snygga och praktiska kläder och att du har kittat din tvåhjuling på bästa, säkraste och snyggast sätt!

 

Du kör – Ingen annan

En duktig MC- eller mopedförare vet alltid en viktig sak. Du har inte en stålbur omkring dig på vägarna eller banan. En duktig förare vet att regler för körning, tillbehör och maskiner är till för att följas. Du kör säkert på märkesvaror och inom regelverket.

Branschen

Mopeder och motorcyklar är inte bara en produkt bland andra. Vi säljer en frihet inget annat fordon kan ge dig. Ett fordon om du bara vill cruisa fram i måttlig fart, fordon för tuff terräng eller fordon där du åker strömlinjeformat och du är ett med vägen. Våra event är till för dig som vill uppleva den friheten. Välkommen.

Kategorier och märken

Här hittar du alla ledande märken för både hojar och det du bär på dig. Här hittar du också vad som skiljer de olika fordonsklasserna – eller kategorierna – åt.