Hjälmen

Hjälmar är färskvara och tappar sin skyddande funktion över tid. Ett generellt råd är att byta var femte år, men beroende på hjälmens material och hur den används kan den behöva bytas oftare. Läs om vad du ska tänka på när det gäller ditt viktigaste skydd som hojåkare.

 

Hjälmen skyddar det viktigaste du har

Hjälmlag sedan 1975

Den viktigaste kroppsdelen att skydda när du kör mc är huvudet. Sedan 1975 är det också lag på att både förare och passagerare ska bära hjälm. Dessutom ska hjälmen vara godkänd enligt EU:s direktiv och märkt med ECE 22:06. Om hjälmen inte anses som skyddshjälm begår man brott mot Trafikförordningen och riskerar böter.

Kör inte med en gammal hjälm

Olika undersökningar – bland annat vår egen Mc-kollen 2019 – visar att många kör med hjälmar som är för gamla eller befinner sig i riskzonen. En gammal hjälm blir sprödare och passformen sämre vilket gör att den förlorar mycket av sina skyddande egenskaper.

Byt hjälm med jämna mellanrum

Ett vanligt råd är att byta ut sin gamla hjälm efter fem år. Det gäller i första hand hjälmar i glasfiber som ibland även förstärkts med kompositmaterial som kevlar eller kolfiber. En sån hjälm har i regel längre livslängd än plasthjälmar. En hjälm med plastskal blir snabbare spröd och kan behöva bytas redan efter ett par år.

Köp alltid ny hjälm

Kommer du fram till att din gamla hjälm gjort sitt, välj att köpa en helt ny. En begagnad hjälm kan se helt fräsch och oanvänd ut, men du kan inte veta vad den varit med om. En hjälm är gjord för att klara en smäll, inte fler. Så även om den bara ramlat ner från hatthyllan en gång kan viktiga skyddsegenskaper ha gått förlorade.

Prova olika hjälmar

Vi rekommenderar att du vänder dig till en handlare som har flera olika hjälmtyper och fabrikat att välja mellan. Fråga om råd och prova dig fram till en hjälm som känns bra. Den ska sitta tajt och får inte glappa, men den ska samtidigt inte göra ont. Bäst är om du får möjlighet att testa under färd. Då märker du hur hjälmen motstår ljud, att visiret inte immar igen och om den känns tung att bära på huvudet när du kör.

Att köpa via webben kan vara vanskligt, eftersom du inte vet exakt hur den kommer att passa. Var också uppmärksam på att ursprungsland och varumärke inte alltid är vad webbplatsen påstår.

Välj rätt hjälmtyp

Blir det en integralhjälm, crosshjälm, öppningsbar integralhjälm eller öppen hjälm?

SMC – Sveriges MotorCyklister – rekommenderar integralhjälm, eftersom den typen är det säkraste alternativet enligt forskning och försäkringsstatistik. Den omsluter hela huvudet, passar de flesta typerna av åkning och är även den vanligaste hjälmtypen.

Hjälm i plast eller glasfiber?

Den billigaste hjälmen är i plast, men var medveten om att den har kortare livslängd än en hjälm i glasfiber. Vissa märken har även förstärkt glasfibern med kompositmaterial, vilket gör den ännu motståndskraftigare.

Sköt om din hjälm

Tänk på att sköta din hjälm enligt tillverkarens rekommendationer, så håller den ännu bättre. Och förvara den säkert när du inte använder den, så den inte ramlar ner och slår i hallens stengolv.

Bra hjälmlänkar

Vill du veta mer om hjälmar innan du slår till föreslår vi att du kollar in länkarna nedan. Inte minst Sharp (brittiska transportmyndighetens hjälmsida), som testar och betygsätter de flesta hjälmarna på marknaden.

Följ informationen i användarhandboken om tillpassning.

Kör på ditt sätt

Moped- och Motorcykelbranschen har den tvåhjulingen som passar dig och dina behov. Vi säljer marknadens största, bästa och säkraste tvåhjulingar. Köper du en ny moped eller MC genom våra återförsäljare vet du att du får en tvåhjuling som är godkänd av alla myndigheter.

Våra medlemsföretag ser till att du själv har på dig säkra, snygga och praktiska kläder och att du har kittat din tvåhjuling på bästa, säkraste och snyggast sätt!

 

Du kör – Ingen annan

En duktig MC- eller mopedförare vet alltid en viktig sak. Du har inte en stålbur omkring dig på vägarna eller banan. En duktig förare vet att regler för körning, tillbehör och maskiner är till för att följas. Du kör säkert på märkesvaror och inom regelverket.

Branschen

Mopeder och motorcyklar är inte bara en produkt bland andra. Vi säljer en frihet inget annat fordon kan ge dig. Ett fordon om du bara vill cruisa fram i måttlig fart, fordon för tuff terräng eller fordon där du åker strömlinjeformat och du är ett med vägen. Våra event är till för dig som vill uppleva den friheten. Välkommen.

Kategorier och märken

Här hittar du alla ledande märken för både hojar och det du bär på dig. Här hittar du också vad som skiljer de olika fordonsklasserna – eller kategorierna – åt.