Rapport om sänkta utsläpp

I juni 2020 presenterar Moped- och motorcykelbranschens Riksförbund en rapport om hur mycket lägre utsläppen av växthusgaser blir när en bilresa ersätts av samma sträcka med moped eller motorcykel.

Genom att studera den officiella statistiken rörande fordonsutsläpp med fordonsflotta och antalet köra mil per fordon minskar utsläppen av växthusgaser med hela 38% när du tar mopeden/motorcykeln istället för bilen.

Om 10 % av bilfärderna i Sverige skulle istället ske med mopeder eller motorcyklar skulle vi i hela landet på ett bräde minska utsläppen av växthusgaser med nästan fyrahundratusen
(393 640) ton. Per år.

Detta motsvarar mer än 200 000 personers årliga, konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp av transporter 2017 (1,96 ton/person).

Moped- och motorcykelbranschen föreslår fem konkreta åtgärder som snabbt skulle ge tydluga resultat på miljön såväl som samhällsekonomin:

  • Uppmuntra och bejaka motortrafiken på två hjul i all infrastrukturplanering.
  • Skapa särskilda vägbanor för motorcyklar i infartstrafiken och låta motorcyklar köra i bussfiler i lägre hastigheter.
  • Låta mopeder klass 1 få köra på utvalda cykelbanor anpassade för pendlingstrafik.
  • Prioritera städning av körbanor som trafikeras av tvåhjuliga motorfordon.
  • Förändra körkortsreglerna så att en person med B-körkort efter obligatorisk trafikskoleutbildning kan få köra lätta motorcyklar (upp till 125 cc) och motorcyklar av skotertyp (upp till 250 cc).

Kör på ditt sätt

Moped- och Motorcykelbranschen har den tvåhjulingen som passar dig och dina behov. Vi säljer marknadens största, bästa och säkraste tvåhjulingar. Köper du en ny moped eller MC genom våra återförsäljare vet du att du får en tvåhjuling som är godkänd av alla myndigheter.

Våra medlemsföretag ser till att du själv har på dig säkra, snygga och praktiska kläder och att du har kittat din tvåhjuling på bästa, säkraste och snyggast sätt!

 

Du kör – Ingen annan

En duktig MC- eller mopedförare vet alltid en viktig sak. Du har inte en stålbur omkring dig på vägarna eller banan. En duktig förare vet att regler för körning, tillbehör och maskiner är till för att följas. Du kör säkert på märkesvaror och inom regelverket.

Branschen

Mopeder och motorcyklar är inte bara en produkt bland andra. Vi säljer en frihet inget annat fordon kan ge dig. Ett fordon om du bara vill cruisa fram i måttlig fart, fordon för tuff terräng eller fordon där du åker strömlinjeformat och du är ett med vägen. Våra event är till för dig som vill uppleva den friheten. Välkommen.

Kategorier och märken

Här hittar du alla ledande märken för både hojar och det du bär på dig. Här hittar du också vad som skiljer de olika fordonsklasserna – eller kategorierna – åt.